Zaznacz stronę

Lawenda 

W oczekiwaniu na miłość…

Kolejną rośliną, którą chętnie wykorzystuję do produkcji swoich balsamów jest lawenda. To przepiękna roślina o przyjemnym, kojącym zapachu. Podobnie jak róża, lawenda u zarania dziejów była również uważana za kwiat miłości. Jej motyw występuje w wielu legendach miłosnych oraz obyczajach ludowych związanych z zalotami, zrękowinami i ożenkiem. Kwiat lawendy oznaczał „oczekiwanie na miłość”, a wręczenie lawendowego bukietu traktowano jako wyrażenie gorących uczuć i gotowość poświecenia się w imię miłości, a w niektórych miejscach nawet poważniej – jako oświadczyny. 

W odróżnieniu jednak od róży, lawenda, poza miłością, ma również silny związek ze spokojem, mistycyzmem i dobrym snem. W XIV i XV wieku w dniu św Łukasza panienki piły lawendę w nadziei, że otrzymają po wywarze wróżebny sen, w którym zobaczą swoją prawdziwą miłość. 

Niestety niewiele z tych wierzeń i zwyczajów przetrwało w zbiorowej świadomości do dziś. Lawenda aktualnie najbardziej kojarzy się nam z olejkiem przeciw molom, tudzież z pięknymi polami francuskiej Prowansji lub w Chorwacji, gdzie ciągnące się kilometrami lawendowe połacie zachwycają swoim magicznym wyglądem oraz odurzającym zapachem.

Znaczenie i wykorzystanie

Nazwa lawendy pochodzi od słowa „lavare”(łac.), które oznacza „myć”. W kosmetyce i medycynie sprawdza się jako środek relaksujący i odkażający. Jej szczególne zapachowe właściwości doskonale koją nasze zmysły – szczególnie olejek lawendowy, który jest stosowany w przypadku nerwicy i w problemach ze snem.

Kwiat lawendy stosowano do wypychania charakterystycznych „dziobów” masek lekarzy podczas epidemii dżumy. Miała ona odkażać powietrze przechodzące przez maskę i chronić znachorów przed zarażeniem się chorobą od badanych pacjentów.

Z kolei XVI-wieczni zielarze twierdzili, że lawenda znakomicie leczy przeziębienia, bóle głowy i nerwice, a nawet paraliż kończyn.

Podczas I Wojny Światowej olej lawendowy służył do opatrywana żołnierskich ran.

Lawenda w kosmetyce

Lawenda ma obecnie szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można spotkać ją w licznych kremach i balsamach, gdzie pełni rolę przeciwzmarszczkową, przeciwbakteryjną, zapachową (dezodorującą) i wygładzającą, a także w kojących olejkach eterycznych oraz relaksujących kulach oraz solach do kąpieli.

Zachęcam do wypróbowania ręcznie wytwarzanego balsamu lawendowego, który znajdziecie w moim sklepie :).

Artykuł ukazał się oryginalnie na łamach portalu My Cork (mycork.org) 21 września 2019 roku. Możesz znaleźć go tutaj:
Lawenda – Dagmara Brzóska, Informacje i Porady, mycork.org.